Verbinding tussen taal en gezondheid versterken

Lost Lemon is het nieuwe jaar vol leuke opdrachten begonnen! Deze komt vanuit gemeente Vlaardingen: Welke oplossingen ontstaan er als je taal en gezondheid dichter bij elkaar brengt?
Wat levert dat op voor zorgvragers met lage basisvaardigheden en hun zorgverleners? Dat gaan wij onderzoeken!

Oplossingen vinden
Er gebeurt in Vlaardingen al veel om de verbinding tussen taal en gezondheid te versterken. Wel liggen er nog uitdagingen in de samenwerking binnen het hele zorgnetwerk op het gebied van taal. Eerstelijns zorgverleners hebben nog niet voldoende in beeld waar laaggeletterden tegenaan lopen en kennen ook nog niet de mogelijkheden om hier een oplossing voor te bieden. Wanneer zorgverleners hier meer kennis over opbouwen, kunnen zij elkaar en de initiatieven rondom taal beter vinden. Uiteindelijk is de wens dat zij gezamenlijk in netwerkvorm aan oplossingen voor het zorgdomein gaan werken.

Effectiviteit zichtbaar maken
In dit kader is Vlaardingen een project gestart dat antwoord moet geven op de vraag: wat is er nodig om zorgverleners te ontlasten en de zelfredzaamheid en gezondheidsvaardigheden van laaggeletterden te vergroten? Lost Lemon gaat Vlaardingen hierbij helpen. De komende twee jaar gaan we het project monitoren om zo de effectiviteit zichtbaar te maken. Tussentijds geven we inzicht in wat er is bereikt en denken we vanuit onze expertise mee over waar er kan worden bijgestuurd.

Meer weten?
Herken je de uitdagingen rond het verbinden van zorg en taalvaardigheid? En wil je weten wat Lost Lemon voor jouw organisatie kan betekenen?
Neem dan contact op met Jenny Wildenbos of Jasper Muskiet, via lab@lostlemon.nl of 085 489 8888.

U bent hier