Blijf op de hoogte

Nieuws

Gemeenten zijn al sinds het begin van de corona-pandemie druk met de Tozo. Het Zelfstandigenloket Flevoland heeft in april direct de koe bij de horens gevat en de Tozo geïmplementeerd. Inmiddels verlopen dankzij het Tozo-portaal van Lost Lemon alle circa 15.000 aanvragen, verlengingen en mutaties 100% digitaal. Dat geldt ook voor de communicatie met de klant. 

Ouders spelen een belangrijke rol in de taalontwikkeling van hun kind. Van ouders wordt verwacht dat zij hun kind voorlezen en ondersteunen bij huiswerk. Maar niet iedere ouder kan of doet dat. Laaggeletterden uit de NT2-doelgroep hebben Nederlands niet als eerste taal. Voor hen is het ondersteunen van hun kinderen bij de Nederlandse taal vaak een uitdaging. Hoe stimuleer je laaggeletterde ouders om thuis een taalrijke omgeving te creëren? We vroegen het aan Toos van den Beuken, Leesmediaconsulent bij Bibliotheek Helmond-Peel

Gemeenten staan al langer voor hoge kosten en nu de corona-crisis tot extra uitgaven heeft geleid, is de urgentie om de kosten onder controle te krijgen nog groter geworden.

Volgende maand wordt versie 3.0 van de berichtenstandaard iWmo en iJw van kracht. De release bevat onder meer het nieuwe Verzoek om Wijziging (317-bericht) en het Verzoek om Toewijzing (319-bericht). Bekijk hoe het aanvraagproces rondom de Wmo er vanaf 1 januari uitziet.

Dat Lost Lemon zich sterk betrokken voelt bij maatschappelijke uitdagingen en in dat kader oplossingen zoekt en ontwikkelt, is bij velen wel bekend. Vooral kwetsbare groepen hebben onze aandacht. Voor hen is de digitale interactie met professionals binnen gemeenten en/of binnen de zorg vaak lastig. Daarom bedachten wij de Slimme Krabbelaar.

Cubiss ondersteunt organisaties die zich bezighouden met lezen, leren en informeren. Ieder jaar organiseert zij een aantal Kenniskaravaans voor netwerkpartners. Dit keer heeft Cubiss Lost Lemon gevraagd een online workshop te verzorgen, namelijk over het thema gezinsaanpak Taal en Media. En dat hebben we uiteraard gedaan!

Eens in de zoveel tijd komen de auditors van Lloyd’s Register een paar dagen naar Lost Lemon om ons managementsysteem door te lichten. Dit keer ging het met name om ISO 9001, NEN 7510 en ISO 27001. En opnieuw hebben we de toets met glans doorstaan.

Per 1 januari wordt versie 3.0 van de berichtenstandaard iWmo en iJw van kracht. Het wordt een ‘major release’ genoemd; de veranderingen zijn niet alleen omvangrijk, maar hebben ook een flinke impact op processen en bedrijfsvoering bij gemeenten en zorgaanbieders.

De uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet ligt sinds 2015 bij de gemeente. Die gaat over zowel de aanmelding en de indicatie, de zorgtoewijzing en levering als over de vaststelling van eigen bijdrage én declaratie en facturatie. Voor veel gemeenten is en blijft dit een hoofdpijndossier. Zeker gezien de grote tekorten op het gebied van Wmo en Jeugd bij gemeenten.

De corona-crisis heeft veel extra inspanning gevraagd en doet dat nog steeds. Zo hebben de gemeenten er in razend tempo nieuwe taken bijgekregen en de uitdagingen zijn groot. De Gemeentedag 2020 van de NVSI, op dinsdag 9 maart in Zwolle, draait dan ook om dat ‘nieuwe normaal’ en staat in het teken van informeren en inspireren.

Pagina's

U bent hier