Gemeenten vereenvoudigen hun digitale dienstverlening voor Europeanen (eIDAS)

De Toolkit E-formulieren is vanaf 20 december 2016 aangesloten op het eIDAS-netwerk. Dit betekent dat burgers uit andere lidstaten hun eigen vertrouwde eID gebruiken om diensten af te nemen bij Nederlandse gemeenten.Zoals bijvoorbeeld een verklaring aanvragen dat een kind onderwijs in het buitenland (in dit geval Nederland) volgt of een geboorteakte. En andersom kunnen Nederlanders in het buitenland met hun Digid digitale diensten afnemen.

eIDAS scheelt zowel burgers als gemeenten veel tijd
Publieke diensten, bijvoorbeeld het aanvragen van (geboorte)akten, uitkeringsspecificaties, (parkeer)vergunningen en subsidies worden digitaal toegankelijk voor honderden miljoenen Europese expats, studenten, seizoenskrachten en medewerkers van Europese bedrijven met vestigingen in Nederland. In plaats van het aanvragen van een Nederlandse DigiD kunnen zij direct inloggen met hun eigen, vertrouwde eID. Burgers hoeven niet meer langs te komen bij de balie om een document op te vragen of een ingewikkelde procedure te volgen voor het aanvragen van een DigiD. Het scheelt gemeenten veel telefoontjes, balie contact en post.

Deze Toolkit gemeenten zijn als eerste in de lucht 

  • Woon je in Katwijk of Uitgeest en kom je oorspronkelijk uit Oostenrijk, Tsjechië, Griekenland, IJsland, Italië, Litouwen, Slovenië, Spanje, Zweden of Zwitserland, dan kun je met eID een afschrift van de burgerlijke stand aanvragen.
  • In Almelo kun je een uitkeringsspecificatie en jaaropgave opvragen vanuit het buitenland.

Ook service bieden aan burgers van andere lidstaten?

Dit kan met de Toolkit E-formulieren van Lost Lemon.

Neem contact op met Lennard Horstink, mail: lennardhorstink@lostlemon.nl

U bent hier