Volop aandacht voor laaggeletterdheid

2,5 miljoen Nederlanders zijn laaggeletterd. Zeker in lastige tijden - zoals tijdens deze corona-crisis - is het belangrijk dat ook zij informatie goed kunnen begrijpen. Gelukkig zien we juist nu veel mooie initiatieven ontstaan om laaggeletterden te ondersteunen. Maar we zien ook kansen op de lange termijn! In de afgelopen weken vertelden onze onderzoekers van Lost Lemon Lab op verschillende online platformen over dit onderwerp.

Gepubliceerd op: 28 mei 2020

Nu is het juiste moment om laaggeletterden te helpen met hun taalvaardigheid - Sociale Vraagstukken (mei 2020)
Boodschappen doen, solliciteren, contact houden met familie en vrienden. Bij laaggeletterden kan dit zorgen voor stress en onzekerheden. Waar ze voorheen konden steunen op hun netwerk, valt dit veelal weg door beperkingen als gevolg van het corona-virus. Juist hierdoor voelen laaggeletterden nu een urgentie om hun basisvaardigheden te verbeteren. Dit biedt kansen voor professionals. Maar hoe signaleer en bereik je laaggeletterden die hun gebrek aan basisvaardigheden vaak goed kunnen verbergen? En hoe sluit je aan bij hun motivatie om deze vaardigheden te verbeteren? Op het online platform Sociale Vraagstukken deelden onderzoekers Jenny Wildenbos en Nienke Verkooijen hun visie.

Jenny en Nienke vertellen onder meer dat ze met persona’s van laaggeletterden inzicht geven in de verschillende behoeftes en motivaties om op aan te sluiten. Een Ongedwongen Buurtbetrokkene (NT2) wil graag anderen helpen en vindt gezelligheid belangrijk. Je bereikt hem bijvoorbeeld met een (online) cursus thuisonderwijs of bij buurtactiviteiten, zoals mondkapjes maken, in het lokale buurtcentrum. 

Meer voorbeelden? Lees het hele verhaal.

Praat op maat met laaggeletterden - Sprank (mei 2020)
In editie 4 van het magazine Sprank van Divosa gaan onderzoekers Jasper Muskiet en Jenny Wildenbos eveneens in op het gebruik van persona’s voor meer inzicht in de leefwereld van laaggeletterden. Ook vertellen ze hoe zij diverse gemeenten, bibliotheken en zorginstanties hielpen om laaggeletterden te herkennen én te bereiken. Zo vertelt Jenny: “In het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen gaven we een workshop aan onder andere zorgverleners die longfunctietesten uitvoeren. Zij leerden welke signalen op laaggeletterdheid duiden, hoe ze die kunnen herkennen én hoe ze het onderwerp bespreekbaar kunnen maken. Relevante kennis voor hun dagelijkse praktijk.”

Benieuwd naar het hele verhaal in Sprank? Lees het artikel.

Laaggeletterden in de corona-crisis: uitdagingen en kansen om hen te vinden en te helpen - biebtobieb (april 2020)
Met lokale corona-hulpinitiatieven zoals jongeren die boodschappen van de markt uitdelen onder ouderen, ontstaan nieuwe samenwerkingen en worden bestaande samenwerkingen versterkt. Zo dragen we allemaal ons steentje bij om laaggeletterden in deze lastige tijden te ondersteunen. Daarin liggen kansen om laaggeletterden niet alleen ‘te redden’, maar ook te helpen leren. De corona-crisis biedt mogelijkheden voor bibliotheken en taalhuizen om deze laaggeletterden (samen met hun partners) te vinden en passend aanbod te organiseren voor de obstakels waar zij tegenaan lopen.

Samen met Hanneke Paul en Saskia Wilmes van Bibliotheek Angstel, Vecht en Venen publiceerde onderzoeker Jenny Wildenbos een artikel over dit onderwerp op het platform biebtobieb. Ben je lid van biebtobieb? Lees het artikel door in te loggen op het platform met je account. Geen account? Stuur een mailtje naar lab@lostlemon.nl, dan sturen we je het artikel toe.

Meer weten over laaggeletterdheid?
Wil je meer weten over de persona’s of over onze onderzoeken op het gebied van laaggeletterdheid? Of ben je benieuwd hoe Lost Lemon Lab jouw organisatie kan helpen aan de slag te gaan met laaggeletterdheid en de persona’s in jouw regio? Neem dan contact met ons op via lab@lostlemon.nl.

U bent hier