Sociaal ondernemen vraagt weinig inspanning

Iedereen verdient het om mee te doen in de maatschappij. Het hebben van werk is een van meest effectieve manieren om dat te bereiken. Dat geldt ook voor iemand met een verstandelijke beperking en voor mensen die met verslavings- of psychische problemen kampen. Ondernemers kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de arbeidsparticipatie van genoemde groepen. En dat hoeft niet veel energie te kosten.

Re-integratie
Er zijn organisaties die zich speciaal richten op sociale participatie en arbeidsre-integratie van mensen met psychische of psychiatrische problematiek. Naast therapie en training bieden ze reguliere werkplekken, waar de cliënt een functie vervult die bij hem/haar past waarmee bovendien aan een positiever zelfbeeld wordt gewerkt.

Drukwerk en appeltaart
Het zal niet verbazen dat Lost Lemon – als maatschappelijk betrokken organisatie met een sterk sociaal dna – graag samenwerkt met bedrijven waar die sociale visie bepalend is voor de bedrijfsvoering. Zo laten we ons drukwerk verzorgen door Roads Print & Pixels, waar mensen uit de GGZ of verslavingszorg worden begeleid bij dagbesteding en re-integratie. En taart bestellen wij bij het Appeltaart Imperium. Daar bakken ze niet alleen heerlijke ambachtelijke taarten, maar het is ook een re-integratie bedrijf voor zo’n 40 cliënten uit de geestelijke gezondheidszorg die daar (weer) leren functioneren in een professionele werkomgeving. Hebben we iets bijzonders of gasten van buiten, dan bestellen we een lunch bij SMAAK, een leer-werkplek voor jongeren met een verstandelijke beperking.

Het verschil tussen vastgelopen zijn en perspectief
Maar het kan ook actiever. Zo maakt onze HR-medewerker een uurtje vrij om, in samenwerking met GGZ Haarlem, mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een sollicitatiegesprek te laten oefenen. Op die manier kunnen ze in een veilige omgeving oefenen en dat geeft ze zelfvertrouwen! En er zijn nog vele vergelijkbare initiatieven te bedenken. Je hoeft als ondernemer dus niet een complete HR-afdeling in touw te laten komen om een bijdrage te leveren aan de arbeidsparticipatie van kwetsbare groepen. Een investering van één uur per maand kan het verschil maken tussen vastgelopen zijn en perspectief.

Meer weten?
Wilt u weten hoe u met uw onderneming eenvoudig kunt bijdragen aan sociaal ondernemen? Neem dan contact op met onze HR-afdeling, telefoon: 085 489 88 88 of per e-mail: hrm@lostlemon.nl

U bent hier