Nog 5 extra redenen om te kiezen voor het e-formulier

Gemeenten zijn actief om de dienstverlening aan hun inwoners steeds verder te verbeteren. Zo werken ze door digitalisering aan vermindering van de papieren rompslomp voor hun inwoners. Hoe mooi zou het zijn als er een definitief einde komt aan het laten downloaden, printen, invullen, ondertekenen en opsturen van documenten bij het indienen van een aanvraag. Gebruik van e-formulieren zorgt ervoor dat processen beter lopen en dat inwoners beter kunnen worden geholpen. Onlangs gaven we 5 redenen voor gemeenten om geheel over te stappen op e-formulieren. Hier volgen er nog eens 5.

1. Identificatie is geregeld
Op vrijwel alle formulieren die worden gedownload, moet een ‘natte’ handtekening van de aanvrager(s) worden gezet. Ook wordt vaak gevraagd een kopie van het identiteitsbewijs mee te sturen. Een e-formulier kan via DigiD ˗ iedereen die belastingplichtig is, heeft zo’n DigiD ˗ worden ondertekend. Een handtekening op papier of kopie van een paspoort is dan dus niet meer nodig.

2. Eenvoudig bijlagen meesturen
Eventuele bijlagen of bewijslast kunnen direct in het e-formulier worden opgenomen en meegestuurd. En na het versturen van de aanvraag, kan vanaf de zogeheten dankpagina een kopie van de aanvraag worden gedownload, gegarandeerd veilig.

3. Geen wachttijd
Een aanvraag via een e-formulier wordt direct afgeleverd bij de gemeente. Er zit geen wachttijd of bezorgtijd tussen zoals bij reguliere postbezorging. De aanvraag kan onmiddellijk in behandeling worden genomen.

4. Directe afhandeling
Als de gemeente over een operationeel zaaksysteem beschikt, kunnen aanvragen direct worden afgehandeld. Zo weet de indiener snel waar hij aan toe is.

5. Veilige post
E-formulieren kunnen via een beveiligde verbinding worden verstuurd. Zo belanden persoonsgegevens die mogelijk in de aanvraag staan, gegarandeerd niet op straat. Bij verzending met ouderwetse post weet je dat nooit zeker.

Benieuwd hoe u de voordelen van digitale formulieren pakt binnen uw organisatie? Neem dan contact op met Lennard Horstink via info@lostlemon.nl.

U bent hier