24 augustus 2021

Op dinsdagavond 7 september organiseert Lost Lemon, in samenwerking met de Bibliotheek Zuid-Kennemerland de online workshop ‘Laaggeletterdheid: herkend, maar dan?!’. Dit doen wij in het kader van de Week van Lezen en Schrijven, een initiatief van Stichting Lezen en Schrijven. Tijdens de sessie ligt de focus op de vraag: Laaggeletterdheid herkennen is stap één, maar wat doe je daarna?

Leefwereld beter begrijpen

Een op de negen Nederlanders is laaggeletterd. Laaggeletterdheid is veelal een onderliggend probleem bij het hebben van schulden, geen baan kunnen vinden en minder zelfredzaam zijn. Lost Lemon heeft de afgelopen jaren voor diverse gemeenten, bibliotheken en andere organisaties in het sociaal domein onderzoek gedaan naar zowel NT1- als NT2-laaggeletterden en hun behoeften. De verworven inzichten zijn onder meer gebruikt om persona’s te ontwikkelen. Dé laaggeletterde bestaat niet; maar persona’s kunnen wel worden gebruikt om de leefwereld van laaggeletterden beter te begrijpen en zo tot een werkende oplossing voor laaggeletterdheid te komen.

Laaggeletterden helpen bij hun ontwikkeling

Lost Lemon is een Haarlems bedrijf en daarom hebben we ervoor gekozen belangeloos de handen ineen te slaan met de Bibliotheek Zuid-Kennemerland. We doen dit met een workshop, bedoeld voor alle taalvrijwilligers en vrijwilligers die helpen bij het versterken van digitale vaardigheden, waarin we ingaan op hoe je laaggeletterdheid bespreekbaar kunt maken. Ook besteden we aandacht aan hoe je laaggeletterden kunt helpen bij hun ontwikkeling.

De workshop wordt georganiseerd in het kader van de Week van Lezen en Schrijven. Deze jaarlijks terugkerende week is een initiatief van Stichting Lezen en Schrijven en vindt dit jaar van maandag 6 tot en met zondag 12 september plaats. Als Lost Lemon vinden we het belangrijk oog te hebben voor de kwetsbaren in de samenleving en maatschappelijk betrokken te zijn. We buigen ons al langere tijd over hoe de samenleving inclusiever kan, waarbij we ons onder andere hebben verdiept in laaggeletterdheid. Zo zijn we samen onderweg naar een samenleving waarin iedereen kan meedoen!

Meedoen?

De online workshop vindt plaats op dinsdagavond 7 september van 19.30 tot 20.30 uur via Microsoft Teams. De inschrijving is inmiddels gesloten.

Meer weten?

Wil je meer weten over de onderzoeken van Lost Lemon rond laaggeletterdheid? Of wil je weten wat Lost Lemon voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op.