22 maart 2022

Nog steeds zijn er in Nederland te veel jongeren die niet werken en ook geen studie volgen. Voor die groep is er Talent Valley, een platform voor nieuwsgierige jongeren van 15 tot 27 jaar, waarmee ze hun talenten verder kunnen ontwikkelen. Een belangrijk element van Talent Valley is de toolkit, waarvoor het onderzoeksteam van Lost Lemon – Lemon Lab – de website heeft ontwikkeld. Bibliotheken, werkgevers, scholen en andere organisaties kunnen de toolkit inzetten om deze jongeren vooruit te helpen.

Talent Coaches

Talent Valley is een initiatief van de Bibliotheek AanZet. Jongeren uit verschillende communities delen op het platform als talent coaches hun kennis en ervaringen en geven leeftijdsgenoten tools en praktische tips over persoonlijke en zakelijke ontwikkeling. Ze stimuleren en motiveren de jongere om eigen ideeën uit te werken en uit te proberen. Zo helpen ze hen in de zoektocht naar zichzelf, hun talent en naar wat ze graag willen doen: muziek produceren, fotograferen, vormgeven, vloggen, organiseren en noem maar op.

Bron video: de Bibliotheek AanZet

Uitrollen in stad of regio

De toolkit helpt alle organisaties die Talent Valley willen uitrollen in hun stad of regio, voor en mét jongeren. Een praktische aanpak waarmee andere bibliotheken, maar ook scholen en werkgevers Talent Valley in hun eigen regio kunnen uitrollen. Je vindt er informatie over hoe je met partners aan de slag kunt (rolverdeling, expertise en het maken van onderlinge afspraken) en over de communicatiestrategie (welke kanalen zet je in en hoe dan). Wat de aanpak betreft is bewust gekozen voor de zogeheten ‘Theory of change’, waarmee je de maatschappelijke impact van een project in kaart brengt. Door je impactdoelen te koppelen aan de activiteiten en programma’s, kun je checken of je de gewenste bijdrage levert.

Samenwerken als partners

De toolkit is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Bibliotheek AanZet, Muzus, Lost Lemon en natuurlijk alle (jongeren)organisaties die bij Talent Valley betrokken zijn.

Melissa Prins van de Bibliotheek AanZet is heel positief over de samenwerking met Lost Lemon. Ze schreef ons:

“De samenwerking verliep prettig en soepel. Met rust en vriendelijkheid stemden we over en weer af wat de mogelijkheden en aanpassingen moesten zijn. De expertise van Lost Lemon gaf veel vertrouwen en de feedback werd steeds effectief verwerkt.”

Benieuwd naar de toolkit? Bekijk de website.

Meer weten?

Wil je meer weten over onze aanpak rond de toolkit? Of wil je zelf voor een maatschappelijk thema een toolkit of website ontwikkelen en wil je weten wat we voor je kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.