Lost Lemon is geen ‘gewoon’ softwarebedrijf. Naast het ontwikkelen van software doen we onderzoek en zijn we een consultancybureau. In een serie interviews geven we een beeld van de diversiteit van onze organisatie en van de mensen die bij ons werken. Dit keer zetten we tester Milène van Starkenburg in de schijnwerper.
Een bewegingstechnoloog als tester bij Lost Lemon, dat klinkt niet als een vanzelfsprekendheid. “Na mijn studie bewegingstechnologie heb ik een jaartje bewegingswetenschappen gedaan, maar ‘alles uit de boeken’ is niet mijn ding. Bij toeval kwam ik als trainee software-tester bij een ICT-bedrijf terecht. Daar werkte ik steeds een paar maanden bij een andere zakelijke klant, meestal in de private sector. Op een dag ging ik bij een klant in de publieke sector aan de slag en ontdekte dat ik dat veel fijner vond. En toen maakte ik, via een recruitmentbureau, zeven jaar geleden kennis met Lost Lemon.”
Betrokken, ook bij elkaar
Milène was er snel uit. “Al na het eerste gesprek dacht ik al: hier wil ik werken. De sfeer, het onderlinge respect, de betrokkenheid. Werken voor het sociaal domein en met een sterk sociaal dna, dat is de organisatie die bij mij past.” Dat gevoel is in die zeven jaar niet veranderd. “Het voelt hier als een soort van tweede familie. Je kunt tegen iedereen open en eerlijk zijn, het is gezellig, er wordt heel hard gewerkt, maar er is ook tijd voor een grapje. De mensen hier zijn niet alleen betrokken bij de organisatie, maar ook bij elkaar.”
Twee testers per ontwikkelteam
Toen Milène bij Lost Lemon begon, telde de organisatie nog één andere tester, inmiddels heeft elk ontwikkelteam er twee. “Vrij snel nadat ik was gestart, werd mijn collega-tester gedetacheerd en zat ik alleen. Dat vond ik in het begin wel lastig, want ik moest als broekie ervaren ontwikkelaars soms ‘slecht nieuws’ brengen. Ze hadden gelukkig snel door dat ik weet waar ik het over heb.”
Sinds er met Scrum-teams wordt gewerkt, zit Milène als tester in het MC-team (MensCentraal-team). “Collega’s bouwen functionaliteiten voor alle onderdelen van MensCentraal die door onze ontwerpers zijn bedacht. Aan de hand van de ontwerpdocumenten test ik of alles goed werkt. Tijdens het testen denken we ook mee met de ontwerper. Het uitgangspunt is altijd hoe de eindgebruiker er het fijnste mee kan werken.”
Breed scala
Het is een veelomvattend pakket, waarbij Milène als tester betrokken is. Zo is bijvoorbeeld ook de STAP-subsidieregeling gekoppeld aan MensCentraal (MC). “Het afgelopen half jaar zijn we bijna non-stop met UWV-STAP bezig geweest. We testen of de aanvragen die in Mijn GemeentePortaal binnenkomen goed worden verwerkt in MC en of ze goed worden doorgezet naar de PDC (Producten en Diensten Catalogus).”
Optimaal werkende systemen
Verder werkt Milène aan veel andere projecten, waaronder veel functionaliteiten vanuit e-formulieren zoals voor de TOZO. “Ik vind het belangrijk dat mensen die iets aanvragen snel geholpen worden. Als een kind in nood is en er een aanvraag moet worden gedaan voor Jeugdhulp of de Kinderbescherming moet worden ingeschakeld, dan moet er snel kunnen worden gehandeld. Ik wil niet dat zoiets weken blijft liggen. Voorwaarde daarvoor is dat de systemen optimaal werken. Stel je voor dat iemand een rolstoel nodig heeft en die kan niet snel geleverd worden omdat de software niet werkt, dat zou ik zó erg vinden.”
In de nacht
Milène en haar collega-testers zijn constant op zoek naar hoe het nog beter en efficiënter kan. Zo is in de afgelopen jaren heel hard gewerkt aan automatisering van alle MC-testen. “Tegenwoordig wordt elke nacht een hele set testen uitgevoerd. Wij kijken ‘s ochtends meteen of alles nog goed is. Als het nodig is, kunnen we nu dus ook snel ingrijpen. Dat is echt een positieve verandering.”
Milène vindt de technische kant van haar werk heel leuk: “We kunnen nu zelf testen schrijven en bouwen.” En ze is gedreven. “Als ik wil dat iets wordt uitgezocht, of wil weten hoe iets werkt (of waarom het niet werkt), dan bijt ik me daar in vast en laat niet los tot ik weet hoe het zit. In het team noemen ze me wel de pitbull.” Gelukkig is het wel een vrolijke, vriendelijke pitbull.
Social Contact