6 juli 2022

Lost Lemon is meer dan een ict-bedrijf. Dat laten we zien in een serie interviews, waarmee we een beeld geven van de diversiteit van onze organisatie en van de mensen die bij ons werken. Dit keer is het woord aan technisch consultant Esmee Rusman.

Esmee kwam ruim anderhalf jaar geleden bij Lost Lemon. Ze had kort daarvoor een masterstudie aan de TU Delft afgerond. Esmee: “Al tijdens mijn studie vond ik projecten die iets toevoegen aan de maatschappij het meest interessant. Ik vind het belangrijk om mee te denken over hoe iedereen kan meedoen aan en in de samenleving. En ik hou van het analyseren van complexe problemen. Ik wilde dus graag aan de slag bij een organisatie die actief is in het sociaal domein en oog heeft voor de kwetsbaren in de samenleving.” 

Vertalen van technische taal

Professionals binnen het sociaal domein ⎼ bij gemeenten en andere overheden ⎼ willen de inwoners of een specifieke doelgroep vooruit helpen. Maar vaak ontbreekt de kennis om de technische mogelijkheden optimaal te benutten. Esmee: “Techniek is overal. Als je die goed toepast, kan dat mensen enorm ondersteunen. En daar kom ik in beeld. Als technisch consultant begeleid je de mensen die weinig kennis van en/of affiniteit met techniek hebben in de technische processen. Ik zorg als het ware voor de vertaling van de technische taal. En dat doe je dan op een manier die maakt dat zo’n proces niet alleen voor iedereen toegankelijk is, maar die ook het werken prettiger maakt. Voor mij is het best of both worlds: de combinatie van technische uitdaging en de sociale, communicatieve kant.” 

Angst voor verandering

Het gedrag en het denken van mensen heeft Esmee altijd geboeid. “Mensen zijn zo verschillend. Wat je wel vaak ziet is dat er weerstand is bij technische ontwikkelingen. Dat gaat niet om de innovatie op zich, maar het is angst voor verandering. De gedachte is dan: het bestaande is vertrouwd en het werkt; dat moet je bij het nieuwe nog maar afwachten. Het is leuk te merken dat als gebruikers ietsje langer met zo’n nieuw systeem werken, ze er ook enthousiast over zijn.” 

Volle portefeuille

Esmee heeft een volle portefeuille. Ze werkt momenteel met haar collega’s van het Lemon Minds-team aan een project voor het Inlichtingenbureau. Het doel van dat programma is om burgers meer regie te geven op de dienstverlening van overheidsorganisaties waar zij gebruik van willen maken. Dat gebeurt door gegevens digitaal beschikbaar te maken. “Ik help de regels en berekeningen te implementeren die nodig zijn om de gegevens correct en begrijpelijk voor de burger weer te geven. Zodat iedereen ⎼ ook mensen die minder digitaal vaardig zijn ⎼ zelf zijn zaken kan regelen.” 

Daarnaast maakt Esmee e-formulieren voor gemeenten en werkt ze mee aan verschillende configuratie-opdrachten vanuit de Toolkit E-formulieren, Mijn GemeentePortaal en MensCentraal. En dan is ze, sinds kort, ook nog product owner voor het Data-team van Lemon Made. “In die rol zorg je ervoor dat de teamleden ongestoord hun opdrachten kunnen uitvoeren. Je bent in feite de intermediair tussen het team en de opdrachtgevers. Het hoofddoel is onze klanten ondersteunen met hun data, helpen met inzicht krijgen in hun processen. Daar kunnen we nog een mooie slag in maken.”

Steeds nieuwe uitdagingen

Het is de combinatie van rollen, de veelzijdigheid van het werk waar Esmee blij van wordt. Maar dat is het niet alleen. “Ik heb nog heel veel te leren en daar is alle gelegenheid voor. Lost Lemon heeft zoveel energie en er is zoveel ruimte om mee te denken, dat er ook steeds nieuwe uitdagingen blijven komen. En ik krijg hier veel kans om te groeien.” Het is duidelijk: Esmee is zeker niet op zoek naar een andere baan!

Meer weten over Esmee? Dan verwijzen we je door naar ons consultantoverzicht.

Over Lemon Minds

Deskundige en betrokken consultants op het snijvlak van IT en het sociaal domein. Dat zijn onze Lemon Minds. Het team bestaat naast technisch consultants, zoals Esmee, uit implementatieconsultants, business consultants, onderzoekers, projectleiders, functioneel beheerders en een visueel consultant. Benieuwd naar de andere gezichten achter Lemon Minds? Maak dan kennis met alle consultants.

Heb je interesse om het Lemon Minds-team te komen versterken? Bekijk of er een passende vacature openstaat.