11 oktober 2022

De digitale wereld is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. We regelen onze financiën via internetbankieren, zien online ons medisch dossier in, zoeken het internet af naar de perfecte woning en geven onze verhuizing via de website door aan de gemeente. Wat zou jij doen als je een maand lang géén toegang tot de digitale wereld hebt? Zou jij de weg in de ‘offline wereld’ nog weten?

(Digitale) ongelijkheid

De vanzelfsprekendheid waarmee het internet ons leven beïnvloedt, laat ons soms vergeten dat niet iedereen zijn weg vindt in de digitale wereld. Eén op de vijf Nederlanders is niet vaardig genoeg om zelfstandig digitaal zaken af te handelen. Het is een misvatting dat de digitale kloof iets tussen generaties is. Er zijn ook jongeren die minder of helemaal niet digitaal vaardig zijn. Dit betekent dat niet iedereen profiteert van de mogelijkheden die het internet biedt en de (digitale) ongelijkheid in de samenleving toeneemt.

Toegankelijk voor iedereen

Websites en apps hebben vaak een hoog taalniveau en worden door velen als complex ervaren. Wil je ervoor zorgen dat iedereen eenvoudig gebruik kan maken van digitale producten en diensten, dan moeten zeker de websites en apps van overheidsinstanties voldoen aan minimale richtlijnen voor digitale toegankelijkheid. Oftewel de internationale standaarden van WCAG 2.1. Mensen met een functiebeperking, zoals slechthorenden of slechtzienden, kunnen zo ook content van een (overheids)website lezen of beluisteren.

Klant- en gebruikersreizen

De minimale richtlijnen voor digitale toegankelijkheid gelden vanaf 2025 niet alleen voor overheidsinstanties, maar voor alle Nederlandse bedrijven. Wij zien dat de vraag naar digitaal toegankelijkere producten en diensten bij softwareleveranciers toeneemt. Lost Lemon steunt deze groeiende aandacht voor een toegankelijke digitale wereld waarin iedereen mee moet kunnen doen. Door eigen onderzoek naar laaggeletterdheid en onze expertise in softwareontwikkeling, weten we hoe belangrijk het is om websites en portalen voor iedereen toegankelijk en begrijpelijk te maken. We maken klant- en gebruikersreizen om onze applicaties zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de behoeften en vaardigheden van gebruikers. Daarnaast beseffen we dat men ook in de offline wereld terecht moet (blijven) kunnen voor hulp of vragen over diensten en producten.

Meer weten?

Wil je meer lezen over digitale inclusie? Lees dan ook hoe woningcorporatie Eigen Haard hier aandacht aan besteedt. Wil je meer weten over onze klant- en gebruikersreizen? Of ben je benieuwd wat Lost Lemon voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op. We nodigen je graag uit voor een (digitale) kop koffie!

Portretfoto Jeroen

Jeroen de Ruig

Jeroen is Teamleider Consultancy en ook zelf actief als consultant en projectleider bij opdrachtgevers. Hij functioneert het beste als teamleider als hij zelf ook met de voeten in de klei staat.

Lees meer over Jeroen

Delphine Meertens

Delphine is implementatieconsultant en helpt (semi-)publieke organisaties bij het opzetten en implementeren van de gewenste informatievoorziening. Ze slaat graag een brug tussen beleid en implementatie door mensen, belangen en informatie met elkaar te verbinden.

Lees meer over Delphine