16 augustus 2021

Het is zover: na een lange pauze door Covid-19, komt er dan eindelijk weer een Leminar (Lost Lemon-seminar). Op dinsdag 28 september komen we samen voor het Leminar ‘Integratie en inburgering: Toen, nu en later’.

Steeds nieuwe kijk op immigratie

“Geschiedenis is het heden, gezien door de toekomst”, zei Godfried Bomans ooit. Immigratie is in Nederland van alle tijden en de kijk op het ontvangen van nieuwkomers staat nooit stil: steeds nieuwe inzichten, wetgeving en beleid. De afgelopen decennia ligt de nadruk vooral op integreren en inburgeren.

Eureka-momenten en resultaten

Van laaggeletterdheid, participatie en verward gedrag tot aan multiproblematiek en integratie. Als sociaal-maatschappelijk adviesbureau passeren bij ons allerlei vraagstukken de revue. In onze Leminars kijken we onder meer naar de geschiedenis van deze vraagstukken: Welke inzichten begonnen met een Eureka-moment en welke resultaten hebben ze opgeleverd? Aan de vooravond van weer een nieuwe Inburgeringswet nemen we je graag mee in het verleden van integratie en inburgering in Nederland. Samen met inhouds- en ervaringsdeskundigen beschouwen we de ‘vindingen van het verleden’.

Sprekers

De locatie die we hebben uitgekozen is het Tobacco Theater in de Nes in het centrum van Amsterdam. Een plek die in de vorige eeuwen bekend stond als bruisend hart van alles wat de stad bevolkte: van keurige burgers tot sprankelende paradijsvogels, uit binnen- en buitenland. En nog steeds vind je er een gemêleerd gezelschap. De locatie bij uitstek voor dit Leminar, dat wordt ingevuld door vier sprekers. Allemaal met een eigen relevante geschiedenis rond dit thema.

Han Entzinger trapt af. Vanuit de wetenschappelijke wereld licht hij toe hoe de bril waardoor naar integratie wordt gekeken door de jaren heen is veranderd. Walter Palm (‘Mr. Integratie’) vertelt hoe de wetenschappelijke visie de afgelopen vijftig jaar is vertaald naar regeringsbeleid. Tot slot verbinden we deze verhalen met de praktijk en nemen Moustafa Hamo en Mirjam Walsmit van VluchtelingenWerk Nederland ons mee in de wereld van nieuwe Nederlanders, die integratie en inburgering aan den lijve hebben ondervonden.

In het kort

  • Wanneer? Dinsdagmiddag 28 september van 13.15 tot 16.45 uur met aansluitend een netwerkborrel.
  • Waar? Indien mogelijk fysiek in het Tobacco Theater in Amsterdam, anders streven we ernaar een digitaal alternatief aan te bieden.
  • Voor wie? Beleidsmedewerkers en uitvoerend professionals van gemeenten, ministeries, bibliotheken of andere (overheids)organisaties die zich bezighouden met integratie en/of inburgering.
  • Partners? De Nederlandse Vereniging van Sociale Innovatie (NVSI).
  • Covid-maatregelen? Vanzelfsprekend houden we ons ook tijdens het Leminar aan de overheidsrichtlijnen rond Covid-19 en nemen we alle noodzakelijke maatregelen.
  • Kosten? Je kunt het Leminar kosteloos bijwonen.

Meer weten?

Heb je vragen? Neem dan contact met ons op. Wil je per e-mail op de hoogte worden gehouden van toekomstige Leminars? Stuur dan een berichtje naar communicatie@lostlemon.nl.