2 februari 2022

In onze serie over de mensen die bij Lost Lemon werken, zetten we dit keer Danah Altroudi in de spotlights, die als Java-ontwikkelaar en Scrum-master graag bijdraagt aan het een beetje mooier maken van de wereld.

Computer Sciences en design

In de zomer van 2016 is Danah ⎼ een jaar nadat zij vanuit Syrië naar Nederland was gekomen ⎼ bij Lost Lemon begonnen als Java-ontwikkelaar. In Syrië heeft zij de studie Computer Sciences afgerond en daarnaast als designer bij een tijdschrift gewerkt. Ogenschijnlijk een opmerkelijke combinatie, maar Danah ziet een duidelijke overeenkomst: “Bij beide functies gaat het om conceptueel denken en handelen.”

Direct na aankomst in Nederland, waar ze werd herenigd met haar echtgenoot, volgde Danah een intensieve cursus Nederlands aan de VU, zodat ze snel welbespraakt aan de slag kon bij Lost Lemon. In 2019 jaar is Danah’s takenpakket uitgebreid; ze is nu ook Scrum-master voor het MC-team, dat verantwoordelijk is voor een groot gedeelte van de ICT-oplossingen in de MensCentraal Suite. Dit is een totaalpakket voor het uitvoeren en monitoren van taken binnen het sociaal domein; het verbindt zowel mensen als systemen.

Coachen en faciliteren

Als Java-ontwikkelaar bij Lost Lemon bouw je niet alleen applicaties, maar ben je ook (mede)verantwoordelijk voor het onderhoud en het testen van de programmatuur en het optimaliseren van de applicaties. “Bij Lost Lemon werken we Agile in een scrum-team, waarin naast ontwikkelaars ook data-analisten, testers, een Product Owner en een Scrum-master zitten.” Danah coacht dit zelfsturende scrum-team bij de uitvoer van MensCentraal-projecten, faciliteert de teamleden zodat ze hun werk goed en volgens de scrum-methoden kunnen uitvoeren en zorgt ervoor dat die projecten in goede banen worden geleid.

Stimuleren van creativiteit

Op de vraag wat Danah het allerleukste vindt aan werken bij Lost Lemon, aarzelt ze geen moment: “De sfeer binnen de organisatie stimuleert creativiteit en de flexibiliteit werkt motiverend.” Daarnaast is het voor Danah van belang te voelen “dat ik deel uitmaak van een bedrijf dat iets goeds doet voor mensen, zeker voor degenen die problemen hebben of wat kwetsbaarder zijn.” In Syrië deed Danah al onderzoek naar mogelijkheden om digitale dienstverlening toegankelijker te maken voor mensen die moeite hebben de weg te vinden in het doolhof van bureaucratie.

Blijven groeien

Een ander pluspunt van Lost Lemon voor Danah is dat “je hier kunt blijven groeien, ook in bredere zin, nog los van de cursussen en trainingen die je volgt. Het is voor mij ook in dit opzicht work in progress; zo kan ik mezelf op een leuke manier blijven ontwikkelen.”

Dansen en de duinen

Gedreven als Danah is in haar werk, vindt ze ook tijd voor ontspanning. Zo houdt ze van zwemmen, gaat graag met haar man salsadansen en wandelen in de duinen, wordt ze blij van uitgaan, het kijken naar een goede film of het lezen van een goed boek. “Dat laatste heb ik van huis uit meegekregen; bij mijn familie staan in alle kamers boekenkasten.”

Samenwerken met de collega’s

Danah hecht sterk aan het letterlijk samenwerken met haar collega’s. “Nu we door corona vooral vanuit huis werken, is dat lastig. Thuiswerken heeft absoluut voordelen, maar ik mis het sociale contact. Bovendien is het nu moeilijk om up to date te blijven van alle ontwikkelingen; je hoort immers niet wat er gebeurt bij anderen. Ik verheug me op de dag dat we weer écht bij elkaar kunnen zitten en als collega’s samen zijn.”

Werken bij Lost Lemon

Lost Lemon is altijd op zoek naar enthousiaste, sprankelende collega’s. Ben jij een Java-ontwikkelaar of wil jij in een andere rol het MC-team of Lost Lemon komen versterken? Bekijk dan ons vacatureoverzicht.