16 september 2020

Dat Lost Lemon stretchend advies en eigenzinnige ict-oplossingen biedt, is voor velen geen nieuws. Dat we een sterk sociaal dna hebben en vooral actief zijn in het sociaal domein, is ook bekend. Maar wist je dat we een eigen consultant en ontwerper voor visuele communicatie zoals video’s en visuals hebben? Zijn naam is Michel Henry.

Voordat Michel zes jaar geleden een echte ‘Lost Lemon-citroen’ werd, was hij actief in de ict-sector als ontwikkelaar, functioneel en technisch ontwerper, sr. consultant, projectleider en teamleider. Michel kent de wereld van gemeenten, digitale dienstverlening en informatiestandaarden als geen ander en deze kennis en ervaring gebruikt hij bij de vertaling van het inhoudelijke verhaal naar unieke en aansprekende visuals.

Michel verzorgt niet alleen de visuals voor onze eigen website en voor alle interne communicatie, maar werkt vanuit Lost Lemon ook veel voor externe opdrachtgevers zoals het Zorginstituut, ministeries en gemeenten. Hij adviseert en ontwerpt illustraties, cartoons, (info)strips, presentaties, infographics, whiteboard-video’s en ga zo maar door.

Een aantal visuals die Michel heeft gemaakt

Verhalen helder krijgen

Hoe gaat Michel te werk? “Allereerst wil ik mensen helpen hun verhaal helder te krijgen. Ik ga met ze praten, zoek de diepgang, waarom wil je dit eigenlijk? Daarbij kom ik op veel verschillende plekken, ontdek andere disciplines. Die gesprekken zijn heel leuk, je hebt écht een onderwerp en je ontdekt de wereld van die ander. Ik wil helpen de echte boodschap uit het vaak ingewikkelde verhaal te krijgen. En dan doe ik er alles aan om die boodschap in een mooie eenvoudige plaat terug te geven,” vertelt Michel.

Als een ambacht

Bij Michel begint alles met een schets, letterlijk met het potlood in de hand krabbelen op papier. “Ik heb puur plezier in het tekenen zelf, dat heeft niets met kunst te maken, het is als een ambacht. Met het potlood in je hand dingen kunnen uitdrukken, dat is genieten.”

Als Michel aan het tekenen is, dan zit hij in een flow en is hij met niets anders bezig. Hij werkt tegenwoordig vooral digitaal, maar het begint nog steeds met potlood en papier. “Het denkwerk gaat daaraan vooraf. Ook dat proces is super interessant en een uitdaging ─ soms een worsteling ─ want ik moet het verhaal helemaal helder hebben voordat ik kan gaan schetsen. Als ik dat punt heb bereikt, dan kan ik lekker los met kleuren, met lijntjes en details,” aldus Michel.

Voorbeelden

Een greep uit het brede scala aan opdrachten die Michel voor externe opdrachtgevers van Lost Lemon heeft verzorgd:

  • Cartoons over nulmeting Keteninformatie Kwaliteit Verpleeghuiszorg.
  • Animatiefilms voor het Ministerie van VWS rond het Programma Ondersteuning Passend Zorgaanbod (OPAZ).
  • Praatplaten om op consultatiebureaus met ouders te praten over ‘basisvaardigheden’.
  • Visuals ter ondersteuning van intern opleidingsprogramma (CRUX Academy).
  • Gespreksplaten en illustraties in gesprekskompassen.
  • Korte films voor professionals over laaggeletterdheid.

Meer weten?

In ons consultantoverzicht lees je meer over de expertise van Michel. Wil je weten wat hij voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op.