De Producten en Diensten Catalogus (PDC) van de MensCentraal suite krijgt een betere user experience en een nieuw jasje. Zo is de PDC straks nog gebruikersvriendelijker en sluit deze beter aan bij de rest van onze applicaties. Bij het nieuwe ontwerp speelden de eindgebruikers de grootste rol. We vroegen aan hen, wat ze wel en niet fijn vinden bij het gebruik van de PDC. Zo pakten we niet alleen de voor de hand liggende verbeterpunten aan, maar ook de minder bekende kwesties om deze direct te integreren in het nieuwe ontwerp.
Waarvoor gebruik je de PDC
Met de PDC kun je het traject rondom Wmo en de Jeugdwet beheren van aanvraag tot aan de levering van zorg. De gemeenten die met onze applicatie MensCentraal werken, zetten zorg in de vorm van producten en/of diensten in. Denk hierbij aan woningaanpassingen, begeleid wonen of een rolstoel. De gemeente kan deze zorg natuurlijk niet zelf leveren, dus om hun inwoners zo goed mogelijk te helpen, besteden ze zorg uit aan externe (zorg)partijen. Met de PDC kun je zorgverlening uitbesteden aan externe partijen zonder dat je de regie verliest op de dienstverlening of wie er zorg krijgt.
Gebruikersgroepen definiëren
Om erachter te komen waar eindgebruikers tegenaan lopen is het belangrijk om te begrijpen welke rol zij hebben en hoe het systeem voor hen is ingericht. Elke eindgebruiker gebruikt de PDC voor een ander doel en legt een ander pad af. Een functionaliteit die voor de een belangrijk is, zit de ander juist in de weg. Bovendien hebben sommige eindgebruikers meerdere rollen binnen de PDC. Herontwerpen is dus niet zomaar gebeurd!
Soorten eindgebruikers
In totaal onderscheiden we in de PDC vier gebruikersgroepen.
Het gebruikersbehoefte-onderzoek
UX-onderzoeker Dieuwertje Okkels en UX-designer Bianca van der Werf onderzochten de behoeften en ervaringen van de eindgebruikers met PDC. Per gebruikersgroep interviewden ze 4 personen een-op-een en keken ze mee met de stappen die de gebruiker doorliep in de applicatie. Ze vroegen waar ze tevreden over zijn of juist tegenaan lopen en waar hun behoeften liggen.
‘Het is vooral interessant om te zien waar de eindgebruikers uit gewenning op klikken om bepaalde informatie met elkaar te vergelijken of bij elkaar te zoeken om een besluit te kunnen vormen. Door te zien waar zij op klikken ontdek je onlogische paden in de applicatie waar veel te winnen valt voor het gebruiksgemak.’ Dieuwertje Okkels
Van informatie naar verbeterpunten
Door te observeren, vragen en door te vragen ontstond er een schat aan informatie. Deze informatie kwam in een overzicht, dubbelingen werden eruit gehaald, en op onderwerp geclusterd. Zo kwam er per functionaliteit een lijst verbeterpunten. Samen met de Product Owner van de PDC werd gekeken welke verbeterpunten er direct meegenomen worden genomen en waar nog meer onderzoek gewenst is.
‘Het onderzoek heeft ervoor gezorgd dat we weten welke verbeterpunten we door moeten voeren zodat de eindgebruiker écht blij wordt. Naast het systeem meer in lijn brengen met de andere applicaties binnen de Suite voegen we op deze manier ook iets toe wat van grote waarde is voor de eindgebruiker.’ Vivian Sromofsky, Product Owner PDC
Prototypes en vervolgonderzoek
Op basis van alle inzichten heeft Bianca een herontwerp gemaakt van de PDC. “De focus lag op de look-and-feel, de werking van de functionaliteiten en de plaatsing van de elementen. Deze heb ik vervolgens uitgewerkt in klikbare prototypes, die als mogelijke oplossing zouden kunnen dienen voor de problemen”, vertelt Bianca. In een vervolgonderzoek hebben we de eindgebruikers laten navigeren door het prototype. Dit leverde veel positieve reacties op en het verzoek of we alles gelijk wilden doorvoeren! De laatste feedback is meegenomen in het definitieve design.
Hoe nu verder?
De designs en user story’s zijn nu uitgewerkt. Nu is het de beurt aan het ontwikkelteam van de PDC. Wanneer alle verbeteringen klaar zijn, testen we deze nog een keer voordat ze definitief in gebruik worden genomen.
Social Contact