24 augustus 2022

Wat een zomer! Zelden liepen de temperaturen in Nederland zo hoog op als dit jaar. We genieten er zoveel mogelijk van. En we zoeken verkoeling. Bijvoorbeeld met een drankje. Hoe heerlijk is dan een zelfgemaakte ijskoude limoncello! Je krijgt er extra trek in als je kijkt naar de aflevering van ‘De kok en de directeur’, die ons meeneemt naar Sicilië. Het programma laat zien hoe de citroen centraal staat in de gastronomie én de kunst. Maar eerst gaan we poetsen …

Sprankelend schoon en fris

Citroen is niet alleen een heerlijke smaakmaker, maar ook superhandig bij de noodzakelijke huishoudelijke karweitjes. En milieuvriendelijk! Hierbij een serie tips:

Citroenfrisse schoonmaaktips - een zomer vol heerlijke citroenen

 • Ontkalker: Pers een citroen uit en breng het sap met 2 kopjes water aan de kook in je waterkoker. Een kwartiertje laten staan, een paar keer goed uitspoelen en klaar!
 • Vlekverwijderaar: Heb je vlekken op je kleding, op een linnen/katoenen servet of tafelkleed (als je dat gebruikt)? Vermeng citroensap met zout en wrijf er zachtjes mee over de vlek. Grote kans dat die als sneeuw voor de zon verdwijnt. Wel daarna het kledingstuk/servet/tafelkleed even in de wasmachine wassen.
 • Geurvreter: Etensgeuren op een houten of plastic snijplank? Smeer de plank na het afwassen in met citroensap. Laat het 5 minuutjes intrekken, spoel de plank af met water en droog hem met een doek. Zo makkelijk is het! En de geuren uit je magnetron verdwijnen als je er een doormidden gesneden citroen 1 minuut op 600 watt in verwarmt.
 • Glansmiddel: De kraan glanst als nieuw als je die met een halve citroen poetst. Wel nog even met een droog doekje nawrijven.

Twee tips voor de koks:

 • Een paar druppeltjes citroensap in het kookwater voorkomt dat rijst gaat kleven.
 • Is de sla slap geworden? Een uurtje in een kom met water en citroensap en je sla is weer knapperig.

Dan nu het recept voor limoncello

Limoncello maken is niet moeilijk, maar je moet wel minimaal een maandje geduld hebben … In die tijd kun je alle huishoudtips van hierboven testen.

Illustratie recept Limoncello- een zomer vol heerlijke citroenenNodig:

 • 7 onbespoten citroenen (want je gebruikt de schillen ook)
 • 1 liter alcohol of 0,75 liter wodka
 • 750 gram kristalsuiker
 • 1 liter (bron)water
 • dunschiller
 • 1 weckpot (inhoud minimaal 1 liter)
 • zeef
 • 2 gesteriliseerde literflessen (met dop)
 • eventueel een paar blaadjes munt

Aan de slag:

 1. Was de citroenen goed en droog ze af.
 2. Schil de citroenen. Van de witte schilletjes wordt je limoncello bitter, dus gebruik een dunschiller.
 3. Doe de citroenschillen in een weckpot, schenk de alcohol (of wodka) erbij, dek de pot af, zet ‘m op een donkere koele plek en heb 2 tot 3 weken geduld.
 4. Na die 2 (of liever 3) weken breng je in een pan de suiker en het water al roerend aan de kook. Zodra het water heeft gekookt en de suiker is opgelost, neem je de pan van het vuur, dekt hem af en laat het suikerwater afkoelen.
 5. Nu haal je de pot met citroenschillen en alcohol (of wodka) tevoorschijn en voegt daar het afgekoelde suikerwater aan toe.
 6. Schenk het mengsel door een zeef, vul de (gesteriliseerde) flessen en sluit ze af.
 7. Zet de flessen op een koele donkere plek. Wacht minimaal een week (na 2 weken heeft je limoncello nóg meer smaak) en je kunt de blits maken met jouw zelfgemaakte limoncello. Wél ijskoud – bijvoorbeeld uit de vriezer – serveren, desgewenst met een paar blaadjes verse munt.

Meer lezen?

In onze serie ‘Een zomer vol heerlijke citroenen’ vind je interessante weetjes over onze favoriete vrucht en heerlijke recepten van citroenige lekkernijen. Benieuwd naar meer citroenige weetjes en lekkernijen? Lees dan ook deel 1, deel 2 en deel 3 van ‘Een zomer vol heerlijke citroenen’!