9 augustus 2022

De zomer is in volle gang! Voor de meesten van ons kan die niet lang genoeg duren. We leven zoveel mogelijk buiten; met een beetje mazzel breng je de zwoele zomeravonden door in je eigen tuin. Stel je voor hoe je daar zit, met de frisse geur van een zelf gekweekte citroenboom in jouw tuin …

In onze serie ‘Een zomer vol heerlijke citroenen’ vind je interessante weetjes over onze favoriete vrucht en heerlijke recepten van citroenige lekkernijen. Lees nu deel 3 van de serie.

Zelf een citroenboom kweken

Dat kan, gewoon uit de pitten van een citroen!

  • De pitten uit de citroen halen: maak met een mes een klein sneetje in de schil, pel de citroen en pers met je vingers het sap er uit. Leg de pitten op keukenpapier en wrijf ze zachtjes schoon. Haal het schilletje van de pitten; een pincet is handig voor het beginstukje, daarna gebruik je je nagels.
  • Zaaien: Leg de gepelde pitten op een bedje van vochtig keukenpapier. Leg er nog een laagje vochtig keukenpapier bovenop en druk het voorzichtig aan. Schuif het pakketje in een plastic zakje met rits of leg het in een plastic bakje met de deksel erop. Zet de pitten op een warm plekje. Na een paar dagen begint het ontkiemen. Wacht wel met actie ondernemen tot de wortel lang genoeg is; dat duurt ongeveer 9 dagen.
  • Potten: Neem een potje, vul het met potgrond. Maak een klein kuiltje, leg hier de ontkiemde pit met wortel in, bedek het weer met potgrond en druk het zachtjes aan. Maak de grond goed vochtig. Zet het potje in een mini-kweekkas en plaats het onder een kweeklamp of op een zonnig plekje. Als de kiem goed gaat groeien, haal je de plastic kap van de kweekkas af.
  • Verpotten: Als het boompje 15 tot 20 centimeter hoog is, verhuis je het naar een grotere pot. Als het goed is, blijft je boompje groeien. Zorg dat je het steeds tijdig naar een grotere pot verhuist.

Let op! In Nederland is het niet handig je boompje buiten te planten; als het kouder wordt dan 5 ºC, moet je boompje naar binnen. Het overwintert het liefste op een koele plek (5 tot 10 ºC) met veel licht. Medio mei kan je boompje weer naar buiten. Het moet dan nog wel even wennen aan de zon, dus bescherm het een weekje met een paar lagen vliesdoek.

Citroenen in het zout

Als je niet wilt wachten tot je citroenen kunt plukken van jouw eigen boom, koop je ze gewoon op de markt, bij de groenteman of in de supermarkt. Je kunt er veel lekkers mee maken. Wat te denken van ingemaakte citroenen?

De mens is inventief. Ook lang voor het bestaan van koelkasten, vonden ze manieren om voedsel lang te kunnen bewaren. Wat deden ze met citroenen? Die maakten ze in met zout. Deze uit Noord-Afrika afkomstige smaakmaker neemt ook bij ons toe aan populariteit. Het is vooral de schil die in gerechten wordt gebruikt; door het pekelen is die zacht en heeft een wat zoete, intense citroensmaak.

Nodig:

  • 6 (biologische) citroenen
  • 6 eetlepels grof zeezout
  • 1 gesteriliseerde weckpot (de citroenen moeten er precies in passen)
  • 6 takjes verse tijm

Zo maak je het:

  1. Was de citroenen goed en snijd ze doormidden (zoals wanneer je ze wilt persen)
  2. Bestrooi de snijvlakken van 5 citroenen met het zout
  3. Stop de halve citroenen stevig in de pot, met de snijkanten naar de buitenzijde. Zorg ervoor dat de citroenen strak tegen elkaar aan zitten
  4. Doe de takjes tijm erbij
  5. Pers de zesde citroen uit en giet het sap in de weckpot
  6. Vul aan met water totdat alle citroenen onder staan en voeg de rest van het zout toe
  7. Sluit de pot goed af. Een kleine maand wachten en … je ingemaakte citroenen zijn klaar!

Meer lezen?

Benieuwd naar meer citroenige weetjes en lekkernijen? Lees dan ook deel 1 en deel 2 van ‘Een zomer vol heerlijke citroenen’!