14 juli 2022

De zomer is begonnen! Volop zon, hoge temperaturen, levendige terrassen tot ‘s avonds laat. Voor kinderen ⎼ en voor volwassenen die het kind in zich hebben behouden ⎼ betekent het vooral lekker buiten spelen en afkoeling zoeken in het zwembad of de zee. Kortom: met volle teugen genieten van een sprankelende zomer. Wat altijd sprankelt en verfrist, is citroen! Daarom deze zomerse serie: interessante weetjes over onze favoriete vrucht, compleet met een recept van een citroenige lekkernij.

De wetenschap van de citroen

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en leergierig. Voor deze wetenschappers in de dop (vanaf 5 jaar) is er een heel leuk boek: De wetenschap van de citroen. Met 10 gemakkelijke en verrassende experimenten met een citroen ontdekken ze een aantal belangrijke wetenschappelijke grondbeginselen.

Auteurs: Cécile Jugla en Jack Guichard, illustraties: Laurent Simon. Clavis Uitgeverij, hardback, 32 pagina’s, ISBN: 9789044838015, prijs: € 11,95.

Boek: De wetenschap van een citroen

Citroen-traktaties

De smaak te pakken? Dan hierbij twee makkelijke en lekkere recepten voor een verfrissende citroen-traktatie. Leuk om samen met kinderen te bereiden!

Citroenlimonade

Zelf citroenlimonade maken is een fluitje van een cent. Lekker, verfrissend en sprankelend!

Nodig voor 1 liter:

  • 5 citroenen
  • 100 ml suiker
  • 100 ml water

Pers de citroenen uit en giet het citroensap door een zeefje. Doe het water in een steelpan en verwarm het. Voeg beetje bij beetje de suiker toe en blijf roeren tot alle suiker is opgelost. Neem de pan van het vuur en laat het suikerwater goed afkoelen. Giet het suikerwater en het citroensap in een (afsluitbare) fles of kan en vul aan met koud water. Zet de limonade minimaal 2 uur in de koelkast om goed koud te worden. Extra lekker met ijsblokjes en een schijfje citroen!

Tip: Je kunt de limonade ook in ijsvormpjes gieten en in de vriezer doen; dan heb je lekkere citroen-waterijsjes!

Zelf citroenlimonade maken

Foto: Melissa Walker Horn on Unsplash

Heb je liever citroensorbetijs? Maar heb je geen ijsmachine? Lees dan vooral verder …

Citroensorbetijs

Nodig voor 4 porties:

  • 4 citroenen
  • 750 ml water
  • 125 gram fijne suiker
  • 150 ml room

Los de suiker op in 750 ml (verwarmd) water. Pers de citroenen uit (gebruik een zeefje) en voeg het sap toe aan het suikerwater. Voeg al roerend de room toe. Zet het mengsel in de vriezer. Roer het ijs af en toe goed door. Na 6 uur is je citroensorbetijs klaar.

Tip: Als je de citroenen voor het uitpersen niet halveert maar alleen het kapje eraf snijdt, dan kun je de citroenen met het ijs vullen; het kapje wordt dan het dekseltje.

Essence of butter & lemon cake - existing as a lemon sorbet (5377442726)

Meer lezen?

Benieuwd naar meer citroenige weetjes en lekkernijen? Lees dan ook deel 2 en deel 3 van ‘Een zomer vol heerlijke citroenen’.