26 juli 2022

Het is zomer! Dat betekent zon, hoge temperaturen en levendige terrassen. Wat altijd sprankelt en verfrist, zeker in de zomer, is citroen. Daarom onze serie ‘Een zomer vol heerlijke citroenen’ met interessante weetjes over onze favoriete vrucht en heerlijke recepten van citroenige lekkernijen. Hieronder vind je deel 2 van de serie.

Het Citroenfeest

Wist je dat … Frankrijk elk jaar het Citroenfeest (la Fête du Citron) viert? In februari/maart kleurt Menton aan de Côte d’Azur geel (en een beetje oranje) voor een evenement dat elk jaar honderdduizenden bezoekers trekt. Ter gelegenheid van het festival worden parken versierd met de mooiste citruskunstwerken in bonte gele en oranje kleuren. Ook is er een parade met gigantische praalwagens, kostuums en kunstwerken, sommige meer dan 10 meter hoog. En ook in de avond zijn er activiteiten. Voor dit verfrissende festival wordt zo’n 145 ton citrusvruchten gebruikt.

Dus wil je komende winter een zomerse en citroenige onderbreking? Ga dan naar Menton voor het Fête du Citron!

Fête du Citron. Corso des Fruits d'Or. 2020-02-23 15-47-08

Foto: Maxim Shesterikov op Wikimedia

Citroen-traktaties

Een citroenfeest waarvoor je niet naar het buitenland hoeft? Wij genieten volop van het volgende recept.

Kip gevuld met citroen uit de oven

Nodig:

 • 1 hele kip
 • 2 citroenen
 • platte peterselie (en als je dat lekker vindt: koriander)
 • 6 tenen knoflook (2 uitgeperst, 4 alleen gepeld)
 • olijfolie en zonnebloemolie
 • peper en zout
 • braadpan en ovenschaal
 • keukenbindtouw (slagerstouw)

Je maakt het als volgt:

 1. Hak de peterselie (en eventueel de koriander) fijn, pers 2 tenen knoflook uit en doe de gehakte kruiden en de uitgeperste knoflook in een kommetje met olijfolie.
 2. Was de citroenen en snijd elke citroen in 8 stukken.
 3. Bestrooi de kip met zout en peper (ook aan de binnenkant).
 4. Smeer het olie-met-kruiden-en-knoflookmengsel rondom tussen de huid en het vlees van de kip. Ik gebruik een lange smalle lepel om de huid voorzichtig los te maken (zodat die niet scheurt) en verdeel het mengsel ook met die lepel. Als je nog mengsel over hebt, smeer je het aan de binnenkant, in de buikholte van de kip. Vul de buikholte met de stukken citroen en de 4 gepelde knoflooktenen. Bind dan de kip met het touw dicht, zodat de stukken citroen en niet uit kunnen vallen.
 5. Verwarm de oven voor op 180˚.
 6. Verhit wat zonnebloemolie in een braadpan en braad de kip aan alle kanten aan totdat die een beetje bruin kleurt. Verhuis de kip van de pan naar een braadslee. Zet de braadslee in de oven. Reken op 45 minuten oventijd per kilo kip. Regelmatig begieten met het braadvocht zorgt ervoor dat de kip sappig blijft.

Tip: Lekker met sla en gebakken aardappels!

food, dish, hendl, cuisine, chicken meat, roasting, ingredient, meat, Lemon chicken, recipe, produce, garnish, meat chop, mixed grill, barbecue chicken, Free Images In PxHere

Meer lezen?

Benieuwd naar meer citroenige weetjes en lekkernijen? Lees dan ook deel 1 en deel 3 van ‘Een zomer vol heerlijke citroenen’.