Mensen helpen met basisvaardigheden, hoe organiseer je dat?

Bibliotheken hebben de taak om meer mensen te bereiken die niet goed kunnen lezen, schrijven of digitaal vaardig zijn. Hoe beter de samenwerking met de gemeente, hoe meer mensen bibliotheken bereiken.

Wat zijn nou succesvolle elementen in die samenwerking? 

  • Maak gemeenten bewust dat betere basisvaardigheden bijdragen aan gezondheid, participatie en welzijn. En dat inspanningen van de bibliotheek dus ook vanuit die budgetten gefinancieerd kan worden. 
  • Bouw aan een netwerk van organisaties in het sociaal domein. De bibliotheek kan hiervan de regisseur zijn. 
  • Wethouders met lef die ook innovatieve projecten willen financieren en daarvoor partijen aan tafel brengen. 

Nieuwe rol voor de bibliotheek als hulp om de hoek 

Dit is een kleine greep uit de antwoorden die deelnemers aan de sessie "Overleven in de informatiesamenleving - de bibliotheek als hulp om de hoek" gaven op deze vraag, tijdens het VNG congres van afgelopen dinsdag 26 juni.Of, zoals, Mark Dekkers van de Koninklijke Bibliotheek zei: "Als we in deze straat de laaggeletterden gaan helpen, is het dan te doen? Ja, denk je direct. En daarbij kan de bibliotheek als hulp om de hoek helpen. 

Hoe breng je het gesprek op gang met jouw gemeente of bibliotheek?

Daarvoor hebben we praatplaten ontwikkeld, gemaakt door huistekenaar Michel Henry van Lost Lemon. Door interviews met 5 gemeenten en bibliotheken (Dalfsen, Emmen, Eindhoven, Heerlen en Kennemerwaard) achterhaalden we de elementen die er toe doen.  Wilt u de praatplaten van deze sessie digitaal ontvangen? Of wilt u ook binnen uw organisatie uw uitdagingen in beeld brengen middels een praatplaat? Neem dan contact op met Petra Doelen of Michel Henry. Stuur een email naar info@lostlemon.nl of bel ons via 085 489 8888. 

I

 

 

 

 

U bent hier