Leminars

Van Einstein tot Martin Luther King
Niets zo inspirerend als een briljant idee? Maar is niet elke vinding na verloop van tijd weer achterhaald? Na het moment of glory, valt bijna elke uitvinding  van haar voetstuk. Toch is juist dit proces zo belangrijk. We maken uit niets iets. Van iets alles en dan wordt het weer niets. Van een radio, naar een grammofoon, naar een CD, naar Spotify, naar...

Zo is het ook met sociaal-maatschappelijke inzichten. Niets zo vergankelijk als de aanpak van ouderenzorg, schulden, verslavingsproblemen, laaggeletterdheid of geestesziekten.
Elke aanpak kende een waarlijk Einstein moment. Dit is de oplossing! En  nu lachen we om die oplossingen. Maar zonder al die verworpen methoden waren we nooit gekomen waar
we nu als maatschappij staan.

De Leminars! 
In een vierluik van Leminars (Lost Lemon seminars) organiseren de NVSI en Lost Lemon de sociaal-maatschappelijke inkijkjes in de evolutie van de zorg voor mensen met verward gedrag, de ouderenzorg, de hulp aan jongeren met een verslaving en de bekommernis om laaggeletterden.

Toen & Nu
In deze Einstein reeks gaan we in op het toen & nu. Waarom noemden oprecht begane hulpverleners mensen met verward gedrag vroeger gekken, idioten en krankzinnigen?
Wat maakte een loopmolen voor mensen met een geestesziekte tot een geweldige vinding? En welke inzichten domineren ons denken en handelen? Dit voorjaar lopen wij graag met u door die geschiedenis!

Omdat de geschiedenis ook voorspelt, weten we al dat onze huidige inzichten ook niet zullen standhouden. Zijn wijkteams, zelfredzaamheid, taalscholen ook weer mode-vormen en is Verward gedrag binnenkort een onheuse stigmatiserende benaming? Toch zijn deze initiatieven en formuleringen onmisbaar voor een nog betere toekomst. Een toekomst waar nog veel
over valt te dromen. Niet altijd zo fundamenteel en blijvend als de droom over gelijkheid van Martin Luther King, maar wél essentieel voor een verdere ontwikkeling van de maatschappij.

Nu & Later
In ons tweede vierluik, nu & later, gaan we samen met u dromen. In deze Martin Luther King reeks zullen we na de zomer van 2019 samen de toekomst voorspellen.
Waar het met de zorg voor ouderen en de andere doelgroepen heen moet of kan gaan. Bedenken waar we met ons allen later ongetwijfeld ook weer om zullen lachen.

Neem voor meer informatie over onze komende seminars contact op via communicatie@lostlemon.nl 

U bent hier