Leminars

Van Einstein tot Martin Luther King
Niets zo inspirerend als een briljant idee? Maar is niet elke vinding na verloop van tijd weer achterhaald? Na het moment of glory, valt bijna elke uitvinding  van haar voetstuk. Toch is juist dit proces zo belangrijk. We maken uit niets, iets. Van iets, alles en dan wordt het weer niets. Van een radio, naar een grammofoon, naar een CD, naar Spotify, naar ...

Zo is het ook met sociaal-maatschappelijke inzichten. Niets zo vergankelijk als de aanpak van bijvoorbeeld ouderenzorg, schulden, verslavingsproblemen, laaggeletterdheid of geestesziekten. Elke aanpak kende een waarlijk Einstein-moment. Dit is de oplossing! En nu lachen we om die oplossingen. Maar zonder al die verworpen methoden waren we nooit gekomen waar we nu als maatschappij staan.

De Leminars! 
In onze Leminars (Lost Lemon-seminars) organiseren Lost Lemon en de NVSI inkijkjes in de evolutie van sociaal-maatschappelijke thema's zoals de zorg voor mensen met verward gedrag, de ouderenzorg, de hulp aan jongeren met een verslaving en de bekommernis om laaggeletterden.

Toen & nu
In navolging van de ideologie van Einstein, kijken we naar het toen & nu. Waarom noemden oprecht begane hulpverleners mensen met verward gedrag vroeger gekken, idioten en krankzinnigen? Wat maakte een loopmolen voor mensen met een geestesziekte tot een geweldige vinding? En welke inzichten domineren ons denken en handelen?

Omdat de geschiedenis ook voorspelt, weten we al dat onze huidige inzichten niet standhouden. Zijn wijkteams, zelfredzaamheid, taalscholen ook weer mode-vormen en is verward gedrag binnenkort een onheuse stigmatiserende benaming? Toch zijn deze initiatieven en formuleringen onmisbaar voor een nog betere toekomst. Een toekomst waar nog veel over valt te dromen. Niet altijd zo fundamenteel en blijvend als de droom over gelijkheid van Martin Luther King, maar wél essentieel voor een verdere ontwikkeling van de maatschappij.

Nu & later
Over later gaan we, in navolging op Martin Luther King, samen met u dromen. Waar het met de zorg voor ouderen en de andere doelgroepen heen moet of kan gaan. Bedenken waar we met ons allen later ongetwijfeld ook weer om zullen lachen.

Een seintje bij toekomstige Leminars
Wil je per e-mail op de hoogte gehouden worden van toekomstige Leminars? Stuur dan een berichtje naar communicatie@lostlemon.nl

U bent hier