Common Ground: Samen komen we tot betere digitale dienstverlening

We communiceren steeds meer digitaal. Dat geldt ook voor gemeenten en andere organisaties in het publiek domein, zowel onderling als met burgers. De hoeveelheid data die wordt uitgewisseld is inmiddels zo groot dat de gemeentelijke ICT-systemen wel erg zwaar worden belast. De ontsluiting van die al gegevens loopt via een complex geheel van koppelingen, wat het huidige systeem kwetsbaar, duur en weinig flexibel maakt. En dat staat optimale dienstverlening en informatievoorziening aan inwoners in de weg. Tijd voor vernieuwing dus.

Common Ground
Dit besef heeft geleid tot Common Ground, de stapsgewijze ontwikkeling van een nieuwe toekomstbestendige gemeentelijke ICT-infrastructuur. Het idee is gebaseerd op het Estlandse X-road, een systeem dat meer ruimte biedt om sneller en makkelijker te innoveren. De keuze voor een intelligente decentrale aanpak maakt gemeenten – die zelf niet voldoende ICT-professionals in huis hebben – minder afhankelijk van hun vaste leveranciers en geeft inwoners meer en beter inzicht in hoe er met hun gegevens wordt omgegaan. En dan is het nieuwe model ook nog goedkoper.

De externe ICT-leveranciers die al veel met en voor gemeenten werken zijn nauw betrokken bij de Common Ground-beweging. Lost Lemon is een van die partijen en het zal dan ook niet verbazen dat ‘onze’ Bas Huisman deelneemt aan sessies van VNG Realisatie waar Common Ground met ‘techneuten’ wordt uitgewerkt en getest. Huisman: “Common Ground is een manier van denken én van werken die we bij Lost Lemon al toepassen. Daar zijn we best ver in. Zo hebben wij intern al API’s (application programming interfaces) gerealiseerd volgens het Common Ground-principe. En we werken nu aan de toepassing ervan in gemeentelijke projecten en interacties.”

Common Ground is geen van bovenaf opgelegde systeemwijziging, maar een beweging die samen met gemeenten een betere ICT-infrastructuur wil realiseren. Elke gemeente kan zelf de voorwaarden en het tempo van de overstap bepalen en steeds meer gemeenten sluiten zich aan. Duidelijk is dat met Common Ground een belangrijke stap wordt gezet in de richting van een open, transparante overheid, waarbinnen gegevens sneller en veiliger kunnen worden uitgewisseld, zonder dat de privacyregels in het geding komen.

Wilt u weten hoe Common Ground u kan helpen, neem dan contact op met Lost Lemon via info@lostlemon.nl of telefoonnummer 085-489 88 88.

U bent hier